Voor Alle Leeftijden

IMG_0296Het C.D.O. is een plek waar we onderwijservaringen uitwisselen met betrekking tot creatief denken. Bij onderwijs denken we aan school, aan jonge mensen in vorming en opleiding. Maar wat dan met ‘een leven lang leren’? En hoe zit het met creativiteit, kun je dat ook een leven lang leren? Een experiment.

Afgelopen weekeinde trok ik er met mijn middelbare schoolvrienden op uit. We zijn allemaal 50-ers, maar met zijn 8-en nog steeds regelmatig bij elkaar. Als verrassing had ik Hans uitgenodigd en gevraagd om mijn vrienden te prikkelen met creativiteit en nieuwsgierigheid.

Wat resulteerde in een ‘omgekeerde puzzeltocht’: een wandeling – door Leiden in dit geval – waarbij niet om antwoorden gevraagd wordt (op van te voren gemaakte vragen), maar vragen door de deelnemers worden verzonnen: nieuwsgierige vragen #cdonv

IMG_1439Mijn nieuwsgierige vragen vooraf waren: “Hoe zullen mijn vrienden hierop reageren? Heb ik ze straks nog?” In het laatste had ik wel vertrouwen (ja), het eerste, daar was ik niet zo zeker over. Maar wat begon met ogen als schoteltjes en vraagtekens erboven veranderde alras in enthousiasme. Een wandeling van gauw twee-en-een-half uur had een rijke opbrengst aan beelden met nieuwsgierige vragen over de thema’s ‘Leer mij de stad kennen’ en ‘verleden’ en ‘toekomst’.

Daags na de het gezellige samenzijn (een en ander werd afgesloten met ‘wining and dining’) had Hans een clip voor ons gemaakt waarin de resultaten op een rijtje waren gezet.  Hier het resultaat:

IMG_1462In de reacties die daarop loskwamen van mijn vrienden klonk vooral deze boodschap door: “We wisten even niet wat ons overkwam! Jammer dat we hier zo weinig aandacht aan besteden in ons werk en binnen onze gezinnen. Deze creatieve manier van waarnemen en ontdekken biedt zoveel kijk op meer mogelijkheden in plaats van almaar focussen op de waan van de dag”.

Mijn conclusie en boodschap: Creatieve ontwikkeling is voor alle leeftijden!

Mocht je voelen voor een nieuwsgierige vragentocht voor jou en je collega’s (bijvoorbeeld als kapstok voor een studiedag) geef ons dan een seintje, we faciliteren graag!

David en Hans

Dit bericht werd geplaatst op door .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.