Vergelijkingen

CDOnb3-vinvishartZe was naar haar zusje aan het kijken die met haar team een spannende wedstrijd hockey speelde. Al snel begon ze zich een beetje te vervelen en liep wat rond het veld, soms zelf met een stick en een bal, soms gewoon wat rondhuppelend. Op een gegeven moment gebeurde het…

Zoals vaker met haar aan de hand is: ze begon nieuwsgierig als ze is vragen te stellen. Hoe oud ben jij? En hoe oud is je moeder? Hoeveel broers en zusjes heb jij? En zo ging het maar door.

Hoe het precies kwam weet ik niet meer, maar het gesprek kwam op het onderwerp dieren. En dan wordt het leuk en interessant. Want op die momenten kun je vergelijkingen gaan maken. Vooral bij de blauwe vinvis. Die is immers zeer indrukwekkend. Ik vroeg haar of ze wist hoe groot een blauwe vinvis is. Ze antwoordde dat een blauwe vinvis héél groot is. Even dacht ik na, en ik wist het. Geïnteresseerd vroeg ik haar of ze tot 30 kon tellen. Bijna verontwaardigd gaf ze aan dat ze dat natuurlijk kon, pffft. Met z’n tweeën liepen we naar een lichtmast. Uitdagend zei ik dat we vanaf deze mast 30 grote stappen zouden gaan nemen en zij moest de stappen tellen. Ze telde hardop “…28, 29, 30.” Het kon bijna niet mooier. Precies bij 30 kwamen we uit bij een volgende lichtmast. Zo groot is nou een blauwe vinvis. Ze was onder de indruk.

CDOnb3-vinvisNa de wedstrijd vroeg haar zusje of ze het doelpunt had gezien. Of ze loog weet ik niet, maar ze zei dat ze het gezien had. In één adem na het bevestigende antwoord vervolgde ze met een tegenvraag “Weet JIJ hoe groot een blauwe walvis is, of hoe heet ie ook alweer?” Zonder op een antwoord te wachten vervolgde ze “Van die paal tot die paal.” Haar vingertjes wezen van de ene lichtmast naar de andere.

CDOnb3-keverDe lengte in stappen was meer dan voldoende voor haar. Het aantal meters is niet interessant. De blauwe vinvis liet haar niet los. “Hoe dik is ie?” We gingen vergelijken met hoe hoog het clubhuis was en hoeveel verdiepingen dik die vinvis zou zijn. Ik kon het niet laten en vroeg haar een vuist te maken. Zo groot is je hartje ongeveer vertelde ik haar. Ze was oprecht verbaasd. Hoe groot zou nu het hart van een blauwe vinvis zijn? Ik strekte mijn arm en wees naar een Volkswagen Kever die op de parkeerplaats stond en maakte de laatste vergelijking van de dag, “ongeveer zo groot.”

Rekenen met maten en gewichten is een, maar de verbinding maken is twee. Kijk ook eens naar het lesidee Getallenbril of rekendoos? op Vindingrijk.

IMG_1457Hans

Hans Stavleu
Lector Hogeschool Leiden (Honours-programma) en senior strategist bij TNO in Delft. Daar houdt hij zich bezig met innovatie en innovatiemanagement.

Dit bericht werd geplaatst op door .

1 gedachte op “Vergelijkingen

  1. Pingback: KLEUR en andere projecten » Hanneke Saaltink

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.