Van buiten leren

Schermafbeelding 2013-10-13 om 11.40.41Op 3 oktober, de dag van Leidens Ontzet, bezocht ik samen met enkele collega’s een congres over excellentie-onderwijs. Het was in het havengebied van Rotterdam. Twee drukke dagen volop sprekers en break-out-sessies. Maar ja, je weet wellicht hoe dat gaat op zo’n congres. Je wordt soms moe van al die praat- en luisterbijeenkomsten. Voor mij geldt dat het dan teveel wordt en ik even iets creatiefs nodig hebt om de zinnen te verzetten. Het was mooi weer die dag, niet echt warm, maar het zonnetjes scheen. Buiten.

Ik had een plan. Tijdens een van de korte pauzes stootte ik mijn collega Joop aan, “Joop, zullen we een uurtje overslaan?” Joop was daar wel voor te porren, “Zullen we naar buiten gaan voor een wandelingetje?” vroeg hij me. Dat was precies wat ik wilde. “Ja, Joop, goed idee!” En terwijl we onze jassen pakten, zei ik tegen hem: “We gaan onze eigen workshop doen tijdens onze wandeling.” “Hm” hoorde ik hem zachtjes in zichzelf zeggen. En ik vervolgde mijn zin, “Joop, we gaan wat inspiratie opdoen voor de rest van de twee dagen. We gaan wandelen en maken onderweg foto’s van wat ons zoal opvalt. Bij elke foto verzinnen we een vraag over ons eigen excellentie-programma. Als we zo’n tien of vijftien foto’s met vragen hebben gemaakt, hebben we genoeg stof tot nadenken voor de rest van het congres.”

Schermafbeelding 2013-10-13 om 11.40.45Joop keek me vragend aan, maar stemde in. We liepen naar buiten met een brede glimlach op ons gezicht. Na een meter of tien te hebben gelopen, hadden we meteen onze eerste foto en bijbehorende vraag te pakken. We liepen verder en kwamen nog wat collega’s tegen. “Zijn jullie ook je eigen workshop aan het doen?” vroegen we. Ze knikten instemmend en we wisten wel beter.

Tijdens onze korte wandeling kwamen we het een na het ander tegen waar we wel een foto van wilden maken. Binnen een half uur hadden we zo’n vijftien à twintig foto’s mét vragen. Op de meeste vragen hadden we wel antwoord, maar we vonden het toch een bijzonder leuke uitdaging om te doen.

Schermafbeelding 2013-10-13 om 11.40.07’s Avonds haalde ik de foto’s van mijn smartphone en stopte ze stuk voor stuk in een PowerPoint-presentatie. Elke slide gaf ik een bepaalde tijd mee, en zo ontstond er in een mum van tijd een interessante slideshow. Nog even snel een muziekje eronder en dan moet dat het maar zijn. Nu nog een filmpje van maken, bedacht ik me ineens toen alle foto’s en vragen en muziek in de presentatie waren opgenomen. En ja, gelukkig heeft PowerPoint een optie om een slideshow als videoclip op te slaan. Dat deed ik en daarna startte ik YouTube en bracht mijn korte foto-vragen-impressie in. Zo, klaar is Kees.

De link (http://hans.stavleu.nl/vanbuitenleren) van het drie minuten durende filmpje stuurde ik rond naar mijn collega’s. Ze waren verrast van onze “workshop” en kreeg meteen het antwoord “En nu moeten we die vragen nog zien te beantwoorden.” Ik lachte heimelijk, “missie geslaagd. Je kunt van buiten leren!”

hansstavleu-1369939135_600Hans Stavleu
Lector Hogeschool Leiden (Honours-programma) en senior strategist bij TNO in Delft. Daar houdt hij zich bezig met innovatie en innovatiemanagement.

 

 

Dit bericht werd geplaatst op door .

1 gedachte op “Van buiten leren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.