The BOX

DeDOOS1Karin Donkers is schoolleider op een school voor Ontwikkelingsgericht Onderwijs. Op mijn oproep om te vertellen over een bijzondere uitvinding antwoordde zij met dit opmerkelijke bericht over een opmerkelijk ding, de DOOS. Een prachtige ding om te verbinden aan onnoemlijk veel lessen en activiteiten. Maak jij ook een verbinDING?

In eerste instantie denk ik dan aan iets groots. Iets dat wereldberoemd is geworden en waar eigenlijk geen reclame voor nodig is. Maar toch zijn dat niet de uitvindingen waar ik een exclusiviteit aan toe dicht waarvan ik vind dat die bij deze oproep hoort. Er gaan dan ook een aantal dagen voorbij als ik nogmaals de oproep op Twitter terug zoek en op mijn vrije dag na ga zitten denken over ‘een bijzondere uitvinding’.

Gaat het wel over wereldberoemd? Of gaat het voor mijn gevoel veel meer over functionaliteit? Iets dat of wat ons leven makkelijker heeft gemaakt? Iets dat we geen moment zouden willen en kunnen missen? Gaat het over luxe en gemak of juist misschien over dusdanig dure uitvindingen dat die nimmer binnen mijn bereik liggen? Het gaat in ieder geval over iets heel subjectiefs. Een ‘bijzondere uitvinding’, zo denk ik al snel, moet in mijn ogen praktisch zijn en op meerdere manieren te gebruiken. Het moet binnen ieders handbereik liggen en dus ook betaalbaar zijn. Het moet wel wereldberoemd zijn en het mag niet weg te denken zijn uit ons straatbeeld, in ons huis, in winkels en op scholen. Het moet letterlijk net zo ‘sterk’ zijn als figuurlijk en ondanks allerlei technologie├źn ook in de toekomst nog te vinden zijn.
Daarnaast moet het voor mensen binnen Nederland net zo belangrijk en toegankelijk zijn als voor inwoners van andere landen. Voor rijk en arm, voor groot en klein, voor iedereen een belangrijke uitvinding. En plotseling weet ik het.

Ik ga in gedachten terug naar zo’n 20 jaar geleden. Vrienden met kinderen van dezelfde leeftijd staan na een heerlijk diner op het punt om naar huis te gaan, als Rene tegen zijn zoon zegt;” Ruimen jullie het speelgoed even op in die doos?”

DeDOOS2Zijn zoon staat op, kijkt om zich heen en vraagt vervolgens: “Welke doos?” Dit is het begin van een lange reeks woorden. “Wat dacht je zelf, een gebaksdoos?” De een na de ander begon om beurten allerlei soorten dozen op te noemen. Gebaksdoos, tabaksdoos, verhuisdoos, eierdoos, poepdoos, naaidoos, bijouteriedoos, kijkdoos, kartonnen doos, speeldoos, lucifersdoos…

De rij werd langer en langer en de stemming werd steeds meliger. Acht man sterk, speelde het spelletje ‘ik ga op reis en neem mee?’ maar nu in de variant van een woordketting met dozen. EHBO doos, schoenendoos, sigarendoos…

Natuurlijk passen eigenlijk alle spullen die we kennen in een doos en dat geeft meteen aan dat ‘de doos’ een hele ‘bijzondere uitvinding’ is. De woordketting bleek oneindig en het zou nachtwerk zijn geworden als niet een van de kids gezegd zou hebben: ” Een doos is een doos als er doos op staat.” Waarop weer een ander zei: “Of als je er doos op zet.” Het was nu echt tijd, einde van een gezellige avond. Een afsluiting met veel gelach en plezier.

Terugdenkend begreep ik ook dat alle eigenschappen die ik toekende aan de ‘bijzondere uitvinding’, de doos, ook inderdaad aanwezig waren. En ook nu komt het woord doos heel regelmatig terug op studiedagen en congressen maar dan in de Engels versie ‘the box’. Een weergave van een eigenschap die we heel erg nodig hebben om te innoveren, maar ook om onze eigen denkpatronen los te laten en te denken in mogelijkheden en kansen. Creatief denken, ‘out of the box’ . Een doos, een voorwerp maar letterlijk en figuurlijk een hele ‘bijzondere uitvinding’.

karinsignoffGroetjes Karin Donkers
Schoolleider op een school voor Ontwikkelingsgericht Onderwijs
Twitter @kardosnsch
kardonsch.nl

Dit bericht werd geplaatst op door .

1 gedachte op “The BOX

  1. Pingback: Mijn eerst Tweet, my first tweet | Kardonsch Blog

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.