Life should be more Dazlious!

snowcake1Een van de meest inspirerende films voor mij is Snowcake, met Sigourney Weaver en Alan Rickman. Een nuchter denkend man komt door een nare  samenspeling van het lot in contact met een hoog-functionerend autistische vrouw. Hij verblijft een periode bij haar en wordt zo op indringende wijze deelgenoot van haar ‘wereld’. 

Aan de ene kant is die wereld strak, strikt gereguleerd met weinig ruimte voor verandering. Aan de andere kant is daar verwondering voor dingen waaraan wij in ons volwassen leven zo aan voorbijgaan – tenzij we het geluk hebben dat een kind ons uitnodigt, of uitdaagt om even terug te gaan. Voor de kinderen natuurlijk…

In de film komt een prachtige scene voor, waarin ze een scrablespel spelen met niet bestaande woorden. Het woord telt alleen maar als je er ook een beschrijving bij kunt geven.

snowcakecoverDe man is niet bepaald ontvankelijk voor deze onzin, maar speelt het mee. Zij prikkelt  hem  in haar overgave aan het spel. Daagt hem uit, veroordeelt zijn kokervisie. Dan is zijzelf aan de beurt en spelt het woord ‘dazlious’. Vanuit het niets ontstaat er een beeld, een verhaal en schetst zij met haar woord een adembenemende wereld. Hem geïmponeerd achterlatend.

Dit zijn de dingen die me prikkelen. En ook in de klas doe ik dit. ‘Onzin’ verkopen en kinderen ‘onzin’ laten verkopen. Fantaseren, creëren, ontdekken en bedenken.  Het dient geen ander nut dan het Verwonderen zo intact mogelijk te houden. Verwonderen staat niet op het rooster, maar is één van de belangrijkste onderzoeksvaardigheden die een mens kan hebben. Alle wijsheid start bij nieuwsgierigheid. En alles wat je nog niet weet kun je bedenken, verzinnen, creëren in je hoofd met wat je ooit gezien, geroken, geproefd en ervaren hebt.
Steeds weer als ik deze filmscène zie, wordt mijn missie bevestigd: Life should be more Dazlious

Bekijk de scene hier

EllenEllen Bollen (Klein formaat)

Dit bericht werd geplaatst op door .

1 gedachte op “Life should be more Dazlious!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.