‘Leen’stelsel voor creativiteit

cdo leenstelsel creativiteit berichtMisschien is het niet voor iedereen bekend maar creativiteit kun je lenen. Of je het ook bij de bank kunt lenen weet ik niet, maar er zijn plekken waar je het daadwerkelijk kunt lenen. Het bijzondere is dat het rentepercentage niet vast staat. Dat bepaal je als lener helemaal zelf. Een percentage ergens tussen de nul en oneindig behoort tot de mogelijkheden. Hoe kom ik aan die wetenschap dat je creativiteit kunt lenen? Laat ik een ervaringsvoorbeeld geven.
Het was een super mooi moment.

Ik was weer eens apetrots. Niet op mezelf maar op de creativiteit van anderen. Afgelopen donderdag was er binnen Hogeschool Leiden een kennismakingsavond voor studenten die geïnteresseerd zijn in het volgen van het Honours-programma. Op zich ben ik al trots op dat bijzondere programma. Studenten van alle opleidingen en van verschillende jaren worden drie jaar lang gemixt en gehusseld om interdisciplinair creatief te zijn om de leider van morgen te kunnen worden. En dat bovenop hun reguliere studie. Met jaarprojecten, met periodeprojecten, met tussendoor-projecten, met colleges, workshops, ateliers, excursies, lezingen en noem maar op zijn ze met elkaar bezig om maatschappelijke vraagstukken te lijf te gaan en te onderzoeken. Daar is veel lef, passie, plezier, community-gedrag en uithoudingsvermogen voor nodig. En creativiteit. Die donderdagavond was ik daar weer eens positief over verrast. Studenten hadden die kennismakingsavond voor hun nieuwe collega-studenten georganiseerd. Ook dit deden ze naast hun studie er ‘eventjes’ bij. In mijn lange loopbaan heb ik al heel wat werkvormen voor workshops, vergaderingen, ateliers en kennismakingen meegemaakt. Hier zag ik de ene werkvorm na de andere worden gebruikt waarvan ik er geen een kende. Na afloop sprak ik een van de studenten. Met een opgewonden stem vertelde ik haar dat ik bijzonder onder de indruk was hoe de avond was verlopen. Natuurlijk zei ik dat ik ook wel een beetje jaloers was op al die mooie werkvormen en vroeg haar waar zij die vandaan hadden gehaald. Op welke website hebben jullie die gevonden? Haar antwoord was even verrassend als mooi “ik heb die zelf uitgevonden.” Dat was even slikken voor me. Ik kon nog stamelend uitbrengen “wat bijzonder en wat goed, ik wou dat ik dat kon, dat ik zo creatief was.” Haar respons zette me wederom aan het denken, “ach, Hans, ik heb vorig jaar tijdens de creativiteits-ateliers gewoon wat creativiteit van je geleend, en die krijg je nu van me terug.” “Met een hoge interest” kon ik er nog net aan toe voegen.

hansstavleu-1369939135_600Hans

 

Hans Stavleu
Lector Hogeschool Leiden (Honours-programma) en senior strategist bij TNO in Delft. Daar houdt hij zich bezig met innovatie en innovatiemanagement.

Dit bericht werd geplaatst op door .

1 gedachte op “‘Leen’stelsel voor creativiteit

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.