Kobe maakt een museum

Kobe1Waarom kan ik mij zo inleven in Kobe? Een boomstronkje? Kobe woont midden in het bos, in een klein houten huis. Op dinsdag is het ‘zoektochtdag’ en Kobe vindt overal zulke mooie en fantastische DINGEN. Hij raapt en raapt…en als Kobe thuiskomt, legt hij alles wat hij heeft gevonden op de vloer van de woonkamer. Hij legt de spullen in verschillende groepjes bij elkaar en elk ding krijgt een naamkaartje, dat hij vastmaakt met een stukje touw.

Al die spulletjes kunnen natuurlijk niet op de vloer blijven liggen dus heeft Kobe een heleboel kasten, zakjes en dozen en laatjes. Uiteindelijk heeft Kobe veel te veel spullen, en wat te doen met al die spullen?

Die Kobe, dat ben ik!
Ik kijk vaker naar de grond dan naar de lucht. Ik raap en raap. Ik raapte en raapte; schelpen, stenen, dopjes, papiertjes, stokjes, dingen… Mijn vader deed vroeger een spelletje met ons als we wandelden in het bos. Samen met mijn broer. Bij de start van het spelletje liepen we, hand in hand, naast mijn vader. Mijn broer aan de ene kant en ik aan de andere kant.
‘Wie geeft mij als eerste een… geel, glinsterend snoeppapiertje?!’
Dan liet hij ons los en, als we dan goed opgelet hadden, lag er, niet ver van de plek waar we liepen, een opvallend geel glinsterend snoeppapiertje. Het was een sport om bijzondere dingen te zien en te vinden in het bos.

Kobe2Ik logeerde vroeger veel bij mijn opa en oma. Zij hadden een zolder! Een zolder waar het ‘Ideeëntoestel’ zo kon binnenvliegen. Kasten met boeken en kleding. Dozen met allerlei verzamelingen en spullen. Later hebben ze het logeerbed op zolder geplaatst. Voordat ik ging slapen ging ik op ontdekkingstocht, op reis in blikjes, zakjes, dozen en laatjes. Ik heb heel wat doosjes en blikjes met spullen van mijn oma bewaard. Ik kan dat niet wegdoen. Een knopendoos, dat ik regelmatig inzet bij activiteiten in de klas, sorteren, categoriseren, vergelijken, verbinden, mooi neerleggen…

Mijn vakanties zitten in zakjes, gevuld met kaartjes, bonnetjes, mooie papiertjes en andere vondsten. Zo heb ik veel zakjes met herinneringen en gedachten. En wat ik ermee doe? Bewaren! Op momenten pak ik zo’n zakje weer uit, leg de dingen mooi neer, sorteer het en laat mijn gedachten teruggaan naar de plekken waar ik het gevonden heb. Het maakt dat ik nieuwe verbindingen maak, onverwacht, bij toeval, spullen met elkaar combineer en… ideeën krijg!

Kobe Maakt een Museum – Ashild Kanstad Johnsen

AnouklrAnouk

 

 

 

Dit bericht werd geplaatst op door .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.