Jeugdig perspectief

lions1Een tiental studenten van Hogeschool Leiden hebben onlangs hun interculturele creativiteits- en samenwerkingservaring achter de rug. Samen met studenten van verschillende Polytechnics in Singapore hebben ze in korte tijd, onder hoge druk en grotendeels buiten hun comfortzone gewerkt aan een wereldproblematieken. Met alle stress, plezier, uithoudingsvermogen en creativiteit van dien. Omdat in beide landen een leeuw het nationale symbool is, is de samenwerking “The Lions Exchange” gedoopt.

Het Honoursprogramma van Hogeschool Leiden is een driejarig programma dat talenten van verschillende opleidingen bovenop hun reguliere studie kunnen volgen. Dit speciale interdisciplinaire programma heeft eind 2014 een samenwerking gesloten met twee opleidingsinstituten in Singapore. De samenwerking is gebaseerd op een tweezijdige uitwisseling van studenten. Het doel van deze samenwerking is om studenten van beide landen te laten werken aan wereldproblemen die nu zijn te voorzien en vooral zijn gericht op de toenemende verstedelijking in de wereld. Daarnaast is de internationale gelijkwaardige samenwerking bedoeld om inzicht te krijgen welke onderwerpen van belang zijn om in het curriculum op te nemen. Voordat de samenwerking volop vorm kan krijgen, zijn er twee proeven geweest.

Eind februari was het zover. De eerste groep van vijf Nederlandse studenten vertrok naar Singapore om daar in één week tijd met vijf Singaporese studenten samen te werken. Hun opdracht was nog geheel onbekend voor ze. “Geheim”, zeiden we. Pas op de maandagochtend waarop ze samen aan hun klus begonnen werd de opdracht duidelijk: “How can Singaporean elderly in 2020 use a social context to cope to be independent?” Daar zit je dan, met z’n tienen om  de tafel met een wereldvraagstuk voor je neus en slechts een week om er een jeugdig perspectief op los te laten. En dat niet alleen. Er was ook nog een aantal excursies die met het onderwerp te maken had geregeld.
lions2Daarnaast was er ook een rolstoelentocht georganiseerd. Heel mooi was te zien dat dit niet alleen voor teambuilding in zo’n week zorgde. Maar hier was de creativiteit van de groep op een prachtige manier waarneembaar. Ze bedachten dat niet alleen het vertrouwen een rol speelt, maar ook communicatie. Veel Singaporese ouderen spreken niet of nauwelijks Engels, terwijl de jongeren voornamelijk, de officiële taal, Engels spreken. De studenten spraken af dat ieder de eigen taal (of een dialect) zouden spreken. Zo konden de studenten uit Singapore het Nederlands niet verstaan. Er werd van alles bedacht en uitgeprobeerd om in en achter de rolstoel met elkaar te communiceren.

De eindoplossing was eveneens een fris jeugdig perspectief: laten we de ongebruikte faciliteiten die er voor ouderen zijn een nieuw fris leven inblazen en allerlei activiteiten ontplooien die sociaal zijn en die er ook voor zorgen dat ouderen vitaal en weerbaar blijven. En die vooral ook gewoon leuk zijn voor ouderen. Hun presentatie “Do not leave anyone behind” werd afgesloten met het overhandigen van een certificaat uit handen van de Innovatie Attaché van de Nederlandse Ambassade in Singapore!

lions5In de laatste week van maart was de tweede groep aan de beurt. Een groep van drie studenten uit Singapore kwam eerst naar Nederland om hun uitdaging samen met vijf Nederlandse studenten aan te gaan. De week erop gingen de acht studenten gezamenlijk in Singapore verder met de opdracht die zij hadden gekregen: “How can the Floriade 2022 work together with Singapore’s Gardens by the Bay, in respect to Feeding the City?” Ook al zo’n uitdaging die je niet zo maar oplost. Dit team van acht meiden slaagde er in om door te gaan, door te gaan en door te gaan en maakte er ook een interessant succes van.
lions4Na een aantal inspirerende excursies (waaronder een workshop ‘The Science of Cooking’ en een bezoek aan TNO met ‘3D Printing of Food’) en diverse etentjes kwam er ook hier een oplossing uit die de komende jaren stap voor stap geïmplementeerd en uitgebreid kan worden.
Hun oplossingsrichting heet “Taste the Future”: een ruimte waarin bezoekers kunnen ervaren hoe voedsel in de toekomst wordt verbouwd en waarin bezoekers ook van alles kunnen proeven en ervaren. Ook deze studenten kregen, terecht, voor hun enorme inspanningen een mooi certificaat. En ze namen nog iets extra’s mee naar huis: een overzeese vriendschap voor het leven!

lions3De twee uitdagingen zijn geslaagd. Er is dus genoeg reden om de samenwerkingen voort te zetten en uit te breiden. Half juni brengen de twee groepen hun advies uit over hun perspectief op verdere voortzetting van de samenwerkingen. Ook hier hopen we dat het een mooie combinatie wordt van inhoud en creativiteit.

tomsmeets

 Hans Stavleu
Lector City Based Learning & Lions Exchange

 Tom Smeets, docent Lions Exchange

 

Tom Smeets, docent Lions Exchange

Dit bericht werd geplaatst op door .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.