Iedereen een Ideeëntoestel!

HIT Intro-deels18Vanaf vandaag verspreidt C.D.O. op regelmatige basis lessen in creatieve denkvaardigheden: Het Ideeëntoestel is een unieke lessencyclus voor het basisonderwijs waarin de ontwikkeling van creatieve denkvaardigheden, nieuwsgierigheid, flexibiliteit en vindingrijkheid centraal staan. Open dit bericht en……bekijk de nieuwsbrief hier.

 

Dit bericht werd geplaatst op door .

9 gedachten over “Iedereen een Ideeëntoestel!

 1. Mirjam

  Ik doe voor mijn master Leren & Innoveren. Onderzoek naar creatief denken stimuleren bij kinderen. Ik ben op zoek naar wetenschappelijke artikelen over dit onderwerp. Kunt u mij hierbij helpen?
  Verder lukte het me niet om me aan te melden voor de nieuwsbrief. Hij gaf Invalid Email Address aan… hoe kan dat?
  Ik ben zeer nieuwsgierig naar het ideeentoestel!

  Ik hoor graag van u!
  Met vriendelijke groet,
  Mirjam van Wijk

  1. Redactie

   Beste Mirjam,
   Ik lees je bericht nu pas. Mijn excuses, er is ook hier wat mis met ‘de verbinding’. Ik heb je e-mail adres aan de lijst toegeoegd.
   Je kunt alle nieuwsbrieven op de website terug vinden in ‘archief’ (rechter zijbalk).
   Groet
   David van der Kooij

 2. Marianne Valentijn

  Ik heb de les voor de leeftijdscategorie 4-7 jaar bekeken en deze vond ik erg leuk. Het spel is bekend, maar de wijze waarop het wordt aangeboden geeft net wat meer uitdaging en doet een beroep op het creatief denken en op de taalontwikkeling. Ik ga deze les uitproberen en ontvang graag meer lessen.

  1. Redactie

   Beste Marianne,
   Mijn excuses voor de late reactie. Er is iets mis aan mijn kant met ‘de verbinding’.
   Ik heb je mailadres toegevoegd aan de verzendlijst, zo ontvang je de nieuwsbrieven van CDO en het Ideeëntoestel automatisch.
   Ik hoor wel of je dat goed vindt.
   Met groeten en veel plezier met de lessen,
   David

  1. Redactie

   Beste Birgit,
   Sorry voor late reply, er is iets mis gegaan met de reacties op deze site. Ze waren opgepot of zo…
   Ik heb je mailadres op de lijst gezet. De oude nieuwsbrieven vind je in het ‘archief’ (recht zijbalk).
   Groeten,
   David

 3. Patricia Wentzel

  Ik ben benieuwd of het creatief denken iets is dat alle kinderen kunnen, of dat het meer voorbehouden is aan een bepaald type kinderen. Is hier onderzoek naar verricht?

  1. Redactie

   Beste Patrica,
   Het heeft even geduurd maar uiteindelijk toch een antwoord van deze kant op je reactie en vraag. Ieder mens kan zijn denkvaardigheden ontwikkelen, ook creatieve denkvaardigheden. De sleutel ertoe is het bewust aan de slag gaan met creatieve denkvaardigheden. Voorbeelden bekijken van hoe creatieve gedachten zijn ontstaan (er zijn er legio van beschreven) en welke processen daarbinnen een rol spelen (stapels onderzoek). Bij de een slaat dat sneller en natuurlijker aan dan bij de ander. Ja, je hebt mensen(kinderen) die een predispositie hebben voor creatief (gedrag). Dat heeft te maken met voorkeuren die hun grond hebben in aanleg en omgeving (nature nurture). Maar in de basis heeft ieder mens de potentie om zich in creativiteit te ontwikkelen. Op deze website vind je daar de nodige toelichting op en voorbeelden van. Net als op Vindingrijk (vindingrijk.wordpress.com). In boeken zoals Het Grote Vindingrijkboek en Het Ideeëntoestel vind je een flinke lijst verwijzingen naar wetenschappelijke (onderzoeks-) en meer pragmatische literatuur. Zoek je naar een wat meer diepgaand overzicht van de stand van zaken in de wetenschap op het gebied van creativiteit: Explaining Creativity van Keith Sawyer. Een prachtige springplank om het diepe van de wetenschappelijke literatuur over dit onderwerp in te duiken.
   Groet,
   David

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.