Huygens = Vindingrijk

Vindingrijk-tentoonstellingNieuwsgierig zijn en vragen stellen, dat is vindingrijkheid. Zo zegt Vincent Icke in zijn hoorcollege over Christiaan Huygens. De tentoonstelling over Huygens in het Museum Boerhaave heet dan ook Vindingrijk.

Ik ben al jaren fan van Christiaan Huygens (en niet alleen omdat hij in mijn jeugd op briefjes van 25 gulden prijkte), misschien wel de grootste geleerde die Nederland ooit heeft gekend. Hij is beroemd om de uitvinding van het slingeruurwerk en de ontdekking van de ringen rond Saturnus. Een wetenschappelijke Manus-van-Alles, die werkte aan tijdmeting, lenzenslijpmachines, telescopen, lichttheorie, microtonale muziek en toverlantaarns. Deze opsomming haal ik uit het leuke kleine boekje ‘Vindingrijk’ dat de bezoeker aan de tentoonstelling over Huygens in Museum Boerhaave kan meenemen.

25guldenEr is een zaal ingericht met opstellingen speciaal voor kinderen, om kennis te maken met aspecten van Huygens’ werk. Bij binnenkomst een manshoge uitvoering van een slingeruurwerk, dat met veel kabaal de seconden wegtikt. Er is een muur waarop je door middel van grote gekleurde raderen kunt experimenteren met versnelling en vertraging. Een knikkerbaanwand (zelf bouwen), een Rube Goldberg ‘Incredible’ machine en het huis waar Huygens woonde – ‘De Hofwijck’ – uitgevoerd als poppenhuis. Hier kun je zien hoe zijn werkkamer eruit zag (en dat hij niet hoefde te klagen).

IMG_0744Door een buisloze telescoop die in de zaal is opgehangen (objectief en oculair hangen los van elkaar in de ruimte)  kun je kijken naar een model van Saturnus dat heel hoog in een hoekje is opgehangen en je even inbeelden hoe het moet zijn geweest wanneer Huygens ’s avonds in de vrieskou op het dak van de Hofwijck naar de mysterieuze planeet staarde, daar tekeningen van maakte en de zwerfster tegelijkertijd van zijn mysterieën ontdeed.

IMG_0731Uiteraard is er nog veel meer te zien in het Boerhaave museum met zijn indrukwekkende verzameling wetenschappelijke instrumenten, geraamtes en lichaamsdelen ‘op sap’. Een uitstapje met de klas waard en met veel mogelijkheden om in de les te gebruiken, waarin je historie (het waren woelige tijden), natuurkunde, astronomie, biologie en nog veel meer kunt samenbrengen. Maar bovenal creativiteit. Een ding staat voor mij als Saturnus aan de avondhemel: Christiaan Huygens was een van de meest creatieve – vindingrijke – mensen die ooit geleefd heeft.

David

PS: De tentoonstelling ‘Vindingrijk’ is in het Museum Boerhaave in Leiden en te bezoeken  tot 27 oktober 2013.
PPS: Het hoorcollege ‘Christiaan Huygens’ van theoretisch sterrenkundige Vincent Icke is een echte aanrader en verkrijgbaar bij nrclux.nl.

Dit bericht werd geplaatst op door .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.