Geen ge-ja-maar in het Ideeëntoestel

1000&1 dingenAls beginnend leerkracht zie ik dat veel leerkrachten door werkdruk, de visie van hun school of misschien wel het feit dat ze parttime voor de klas staan, niet toekomen aan wat zij leerlingen zelf willen meegeven. Zo wordt het belang van creativiteit door velen beaamd, maar zijn er slechts enkelen die bewust gehoor geven aan deze natuurlijke behoefte van kinderen. Ja-maar wat levert het op? Ja-maar het kost te veel tijd. Ja-maar wij doen toch al heel veel! Ja-maar wij doen het hier zo.

Een van de vijf basisvaardigheden van creativiteit is het uitstellen van oordeel. Dit punt laat ik iedere les of activiteit, met betrekking tot creatief denken, terugkomen en benoemen door leerlingen. Opvallend is dat de leerlingen het uitstellen van oordeel zowel binnen als buiten de klas toepassen en dat ze elkaar hier scherp op houden. Zo bouwen ze tijdens het werken met thema’s voort op elkaars ideeën en reageren ze met ‘ja-en’ op elkaar. Bewust bezig zijn met de ontwikkeling van creatief denken kan leiden tot grootse doelen, in mijn geval dat ieder kind voelt dat het zichzelf kan zijn.

Cb0kBYMUYAA14xFHet ideeëntoestel geeft mij het gevoel dat ik mijn leerlingen voorbereid op de toekomst. Dit omdat het vermogen om creatief te kunnen denken antwoord kan geven op de problemen die de toekomst gaat bieden. Het onderwijs waarin ik actief ben is ontwikkelingsgericht, hierin wordt veel gewerkt binnen thema’s. De lessen die het ideeëntoestel biedt zijn kant- en klaar om te gebruiken maar ze zijn ook gemakkelijk aan te passen, bijvoorbeeld aan een thema.

Ik gebruik het ideeëntoestel nu al meer dan een jaar met veel plezier en ik ben van plan om het nog lang te gaan gebruiken. Het maakt mij een betere leerkracht en het heeft ervoor gezorgd dat ik me bewust geworden ben van mijn eigen creatieve proces. Het ideeëntoestel is een must-have voor alle leerkrachten van de toekomst.

ronaldwilkRonald

 

Dit bericht werd geplaatst op door .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.