Voorstellen: David van der Kooij

Ik werd van jongs af aan creatief genoemd. Maar pas veel later ben ik meer bewust en actief met creativiteit aan de slag gegaan. Toen ik begreep dat je creativiteit kunt ontwikkelen, bij jezelf en anderen, ging er een wereld aan mogelijkheden open.

Laatst stond ik voor een groep studenten van de Hogeschool Leiden om een gastcollege te geven. Daarin koos ik ervoor om creativiteit te bespreken aan de hand van mijn eigen ‘tijdlijn’. Ik vertelde over mijn vader en moeder. Mijn vader de hard werkende rationalist, mijn moeder de fantasierijke dromer. Een prachtig stel! En ze zijn in mij samengekomen en daar ben ik nog steeds heel dankbaar voor, want zo hebben ze in mij, zonder erbij stil te staan (neem ik aan) creativiteit geplant. Creativiteit is fantaseren, mogelijkheden verzinnen en dat vervolgens omzetten in concrete plannen en dingen. Dat ben ik; een verzinner én een maker.

pamada

Ik heb 22 jaar in het bedrijfsleven gewerkt. Na mijn ‘ontdekking’ van creativiteit – ik was toen veertiger – ben ik als zelfstandige aan de slag gegaan om creativiteit, meer in het bijzonder creatief denken, een plek in het onderwijs te geven. Want creatieve ontwikkeling is nodig én mogelijk. Onderwijs is daarom een belangrijke plek om er aandacht aan te geven, zowel bij leerlingen als bij leraren.

De afgelopen jaren ontwikkelde ik lesconcepten en materialen om te gebruiken bij activiteiten en projecten die creatief denken stimuleren. Ik nam actief deel in de uitvoering ervan. Ik merkte dat er veel leerkrachten rondlopen met de wens om meer met creatief denken te doen en dat veel daar ook daadwerkelijk, vaak op eigen houtje, mee bezig zijn; zo kwam ik ook Anouk tegen. Samen namen we het initiatief om Creatief Denken in Onderwijs – C.D.O. – op te zetten, een netwerk waar leraren die met creatief denken bezig zijn of dat willen, kennis en ervaring kunnen uit wisselen, en bouwen aan nieuwe mogelijkheden en daarmee experimenteren.

David2klJe moet een beetje durven.

David

 

Dit bericht werd geplaatst op door .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.