Een boekje van eigen deeg

kickstarterRuim een jaar gelden ontmoette ik Linda Sinnige. Zij had mij een mail gestuurd met de vraag of ik misschien feedback wilde geven op een creatief project dat zij samen met vriendin Irene de Jong onder handen had. We hebben er een hele ochtend bij mij thuis over zitten praten: Een denk- en doe-boek om creativiteit in de klas te stimuleren. Een boek met opdrachten voor de hele groep, waar je een jaar lang mee aan de gang bent. De opdrachten worden in of op of aan het boek uitgewerkt. Zo heb je aan het eind van het jaar als groep een heel bijzonder en uniek boek: Ons boekje van eigen deeg.

Een aantal maanden later zat ik met Linda in Amsterdam bij Harlem Soul Food in de Haarlemmerstraat op het terras te genieten van de fantastische brownies die ze daar serveren (‘worth a detour’). Zij had het boek bij zich, een handgemaakt exemplaar, enige en uniek in zijn soort. Ik maakte mijn vingers goed schoon voordat ik erin begon te bladeren.

I was blown away… Zo’n moment dat je iets ziet waarvan je twee dingen denkt, ‘hebben!’ en ‘ik wou dat ik dat gemaakt had!’ Met open ogen en mond heb ik de pagina’s aan me voorbij laten gaan. 40 spreads met leuke en prikkelende opdrachten die een beroep doen op creatieve vaardigheden, nieuwsgierigheid, flexibiliteit en fantasie (niet noodzakelijk in die volgorde en zeker niet volledig). Iedere opdracht uitnodigend geïllustreerd en vormgegeven, maar wel bescheiden in omvang want er moet veel ruimte zijn in het boek om de opdrachten op, aan, of in te verwerken. Linda vertelde ondertussen dat zij samen haar vriendin Irene een crowdfunding wilden opstarten om… nou ja lees het zelf maar hieronder, in de eigen woorden van Linda en Irene:

“Zoek de mooiste bloemen en maak van deze bladzijde een paradijs!”

“Verzin eens… Wat kun je allemaal met een wasknijper doen?”, en
“Zoek de mooiste bloemen en maak van deze bladzijde een paradijs!”

4K0B8930Dat zijn twee voorbeelden van opdrachten uit “Ons boekje van eigen deeg”, een boek wat zich richt op creatief denken in het basisonderwijs (middenbouw).  De makers Irene en Linda vinden dit belangrijk omdat kinderen op deze manier opgroeien tot volwassenen die flexibel in het leven staan. Ze kunnen innoveren en omgaan met problemen. Tijdens het werken aan de opdrachten leren de leerlingen om te associëren, divergeren, fantaseren, ontdekken en om creatief te waarnemen. Hierbij wordt het boek omgetoverd in een boekje van eigen deeg, omdat de leerlingen erin mogen plakken, verven, scheuren en ga zo maar door!

4K0B8913Interesse? Het boek staat op Kickstarter. Via dit platform kan iedereen die dit project een warm hart toedraagt (of dit boek gewoon heel graag wil hebben!) bijdragen aan de totstandkoming van de eerste druk. Je kunt meedoen met een bedrag vanaf 5 euro, daar krijg je een digitale versie met tien opdrachten over creatief denken voor terug. Maar je kunt ook het boek bestellen voor 50 euro. Alle opties zijn te vinden op Kickstarter, via deze link:

https://www.kickstarter.com/projects/1243411429/ons-boekje-van-eigen-deeg

Voor inspiratie en meer info:
Website: www.buroeigendeeg.nl
Facebook: https://www.facebook.com/buroeigendeeg

Tja, dit boek wil ik niet missen. Het is ook een boek dat kinderen niet mogen missen in hun groep. Daarom heb ik 50 euro op kickstarter ‘voorgesorteerd’  in de vaste overtuiging dat er nog velen bij me in de rij komen staan.

David, Irene en Linda

David2klirenedejonglindasinnige

 

 

Dit bericht werd geplaatst op door .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.