In het kader van het thema ‘Op Wielen’ zijn kinderen uit groep 3 & 4 van basisschool de Lappendeken op excursie geweest naar een echte autofabriek in Zutphen. De broers Iwan en Dimitri Göbel begonnen als kleine jongens een bedrijfje, met niet veel meer dan een autodroom, een schuurtje en wat eigen spaarcenten.
Dat bedrijf, Burton Car Company, is in een paar jaar tijd uitgegroeid tot de grootste sportwagenfabriek van Nederland (www.burtoncar.com) Alls kleine jochies bouwden de beide broers al allerlei rijdende vehikels van oude rommel. Met hulp van hun vader bouwden zij op zeer jonge leeftijd een auto. Tijdens de rondleiding door de fabriek vertelde Iwan hun verhaal over Dromen, Spelen en Leren.
Door deze excursie te VERBINDEN met het schoolse curriculum leren de kinderen te creëren door vergelijkingen te maken tussen wat het al kent en wat het aan het ontdekken is. Door niet voor de hand liggende vergelijkingen te gebruiken, maken kinderen verbindingen tussen kennis en ervaringen die op het eerste gezicht niets met elkaar te maken hebben. Dat is de weg naar compleet nieuwe inzichten en mogelijkheden; creativiteit.
De rekenles: Kinderen zien en leggen, voor de hand liggende en niet voor de hand liggende, verbindingen op basis van verschillende soorten van overeenkomsten en tegenstellingen. Ze leren die verbindingen te gebruiken door ze over te brengen van het ene aandachtsgebied naar het andere aandachtsgebied en daar nuttig toe te passen. Verregaande mogelijkheden voor het categoriseren en structureren van complexiteit en het vinden van nieuwe betekenissen. En een wiel verwisselen? Daar draaiden ze de HANDEN voor om!
Terug in de klas: Na de excursie verwerkten de kinderen hun eigen ideeën; Het ontwerpen en creëren van voertuigen ‘Op Wielen’. De materialen waren beperkt tot kartonnen stroken, elastiekjes, rietjes en kartonnen wielen. Kinderen leren verbindingen te zien en te leggen tussen begrippen, beelden en ideeën en op die manier vanuit het bekende netwerk van nabije associaties een brug te slaan naar een andere context buiten de primaire aandachtsgebieden (=patroon doorbreken). Zij verkrijgen inzicht in de structuren en mechanismen die associatie bepalen en kunnen op basis daarvan categorieën vormen en causale verbanden leggen. Een nuttige en onvergetelijke ervaring!