Codex Seraphinianus

“Drie benen, mag dat wel?” “Natuurlijk!”, zei ik. “Echt!? Maar dat is toch niet logisch…” Verward keek Emma me aan en ging aarzelend maar enthousiast verder met haar tekening. Het was mijn tweede les in haar klas en deze reactie was precies waar ik voor gekomen was.

Vorig schooljaar mocht ik in vijf groepen van een Leonardoschool ‘creatieve’ lessen geven. Als grafisch vormgever met passie voor creatief denken én een pedagogisch-didactisch diploma was dit voor mij een mooie kans. In mijn eigen schoolloopbaan jaren geleden en nu in die van mijn kinderen was bijzonder weinig ruimte voor creativiteit. Wel voor knip-, plak-, schilder- of tekenwerkjes, maar erg weinig voor échte verwondering, voor eigen vondsten of gekke uitvindingen.

Ik wilde de kinderen graag laten ontdekken hoe vindingrijk ze zijn. Dat niet alles logisch is, of een uitkomst hoeft te hebben.

Ik introduceerde de Codex Seraphinianus, een –in mijn ogen- briljant kunstwerk. Een soort encyclopedie, gevuld met fascinerende creaties en teksten in een taal die geen mens kan ontcijferen.

Alle kinderen kregen van mij hun eigen (lege) codex en elke les voegden we een nieuw hoofdstuk toe. We tekenden zelfverzonnen dieren in hun leefomgeving en gebruikten de divergentiematrix van David van der Kooij om machines met meerdere functies te ontwerpen. We zongen over een held op sokken en combineerden woorden om uitvindingen te doen. Sommige kinderen schreven er in hun eigen geheimtaal een handleiding of beschrijving bij.

De verwarring van het meisje resulteerde in een robot die lege flessen verzamelde en ze hergebruikte als confetti. Eén van de vele prachtige uitvindingen. Aan het einde van de les toonden de kinderen trots aan de rest van de klas welke machine ze hadden bedacht. Er werd gelachen en aandachtig geluisterd.

“Dit was de gaafste les ooit, juf!”, zei Jens naderhand. Missie geslaagd. Ik ben blij dat ik komend voorjaar weer les mag komen geven.

David, bedankt voor je inspirerende ideeën!

Lindy Jansen

 

 

 

 

Hier vind je meer informatie over de Codex Seraphinianus.

Dit bericht werd geplaatst op door .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.